perjantai 16. tammikuuta 2015

Näyttely HMA:ssa


Lainhuudot ja kiinnekirjat suku- ja talotutkimuksessa  -näyttely
Hämeenlinna maakunta-arkistossa  12.1.-20.3.2015

Näyttely on avoinna arkiston aukioloaikoina.

Näyttelyn järjestää Vanajaveden opisto sekä syksyn 2014 Lainhuudot ja kiinnekirjat suku- ja talotutkimuksessa kurssi yhteistyössä Hämeenlinnan maakunta-arkiston kanssa.

Näyttely perustuu Vanajaveden opistossa syksyllä 2014 pidetyn samannimisen verkko­avusteisen kurssin kurssitöihin, joita on täydennetty talo- ja henkilöhistorioilla, valokuvilla, teemaan läheisesti liittyvillä asiakirjoilla sekä tiiviillä tietoiskuilla. Näyttelyn suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta on vastannut viiden hengen opiskelijaryhmä yhdessä kurssin opettajan Anja Nieminen-Porkan ja Hämeenlinnan maakunta-arkiston kanssa.Näyttely kertoo kahdeksan tilan lainhuudoista 1700- ja 1800-luvuilta ja esittelee keskeistä lainhuudatusta koskevaa lainsäädäntöä ja taloihin liittyvää esineistöä. Yhdestä tilasta on esillä koko lainhuudatusprosessi: ensimmäinen lainhuuto kauppakirjoineen ja syytinki­sopimuksineen, toinen ja kolmas lainhuuto, kiinnitys ja kiinnekirja. Tiloista kuusi on hämäläistiloja, yksi on Peräpohjolasta ja yksi Savosta. Nyt esillä olevat tilat sopivat hyvin myös malliesimerkeiksi ahkeruudella, taitavuudella ja kestävän kehityksen periaatteella hoidetuista tiloista. Kaksi isännistä on saanut Suomen Talousseuran kunniamerkin muun muassa sillä perusteella, että he ovat kivirakentamisella edesauttaneet metsänsäästöä. Näyttelyssä ovat mukana seuraavat tilat:


  • Heiskala Hauhon Kirkonkylästä (1810-luku, tilan isäntä saanut Suomen Talousseuran palkinnon)
  • Idänpään Heikkilä Vanajasta (1840-luku, tilan isäntä saanut Suomen Talousseuran palkinnon)
  • Jaakkola Hattulan Nihattulasta (1880-luku)
  • Juntto Kemin Lautiosaaresta (1820-luku)
  • Mikkola-Jaakkola Tammelan Kalliosta (1850-luku)
  • Noukkalan perintörustholli Hausjärven Turkhaudalta (1790-luku)
  • Ollikkalan Puikonmäki Juvalta (1870-luku)
  • Yli-Heikkilä Lopen Topenolta (1850-luku)Näyttelyssä olevat esineet, valokuvat ja osa asiakirjoista ovat lainassa Hauhon museolta ja  yksityisiltä henkilöitä.  

-MK-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti